Amazon är här i Sverige. Efter att e-handelsföretaget tagit kontroll över USA:s handel och konsumtion hoppas de nu på att göra detsamma med Sverige och vem vet, kanske lyckas de? Deras hemsida med alla sina kukar och våldtäkter har trots allt tagit vårt land med storm och oavsett om de märkliga översättningarna var medvetna eller inte så är även dålig publicitet ändå publicitet. Frestelsen att handla på en sida som är så billig och effektiv är stor, det kan ingen förneka men just därför är det viktigt att påminna sig själv just om varför man inte ska handla där. I detta fall är det jag som tänker påminna er.
Som Anna Whitlock elever kan vi redan mycket om miljömässig hållbarhet och hur överkonsumtion förstör våra ekosystem men det är först genom Amazons lansering som vi verkligen måste sätta våra kunskaper på prov. Amazon är handel och bidrar till överkonsumtion på liknande sätt som andra företag men vad som skiljer dem från sina konkurrenter är de massiva utsläppen som orsakas av Amazons affärsmodell. Affärsmodellen går ut på billiga priser och snabb leverans. Just den snabba leveransen gör att många paket skickas ut separat istället för tillsammans vilket då ger fler onödiga transportutsläpp. 44 miljoner ton koldioxidekvivalenter (mått på växthusgaser) släppte Amazon ut under ett år enligt deras egen rapport som diskuteras i artikeln “Amazon är stort som ett eget land när det gäller utsläpp – så kan påverkan minskas” (2020) av Fredrik Kolterjahn publicerad på Markets hemsida. För att sätta det i perspektiv valde Kolterjahn att sätta siffran i kontrast med 52 miljoner ton, vilket var Sveriges utsläpp under 2018. Amazons klimatpåverkan kan alltså liknas med ett helt land! Vare sig man handlar hos Amazon eller inte är det viktigt att vara medveten om den roll man då spelar i klimatets förstörelse.
För att ytterligare komplettera hållbarhetsperspektiven tänker jag såklart även ta upp de fruktansvärda arbetsförhållanden som råder för deras personal. Hur arbetarna i Sverige kan inte än vittnas om men deras lager i andra länder berättar historier som borde oroa oss. Arbetare som somnar av utmattning på toaletterna, ambulanser som stamgäster och personal som inte ens hinner dricka vatten för att uppfylla kvoten är alla vardagshistorier från Amazons lager runt om i världen. Amazon är även, i sann amerikansk anda, starkt emot fack och kollektivavtal vilket bara det berättar mycket om arbetsvillkoren på företaget. Även om den där lilla billiga prylen skulle vara perfekt att ge till din kompis så stödjer de där kronorna ett företag och ett system som försämrar arbetsvillkor. Dessutom har ett företag som Amazon så stor påverkan att de i långa loppet kanske kommer komma att förändra och försämra vår arbetsrätt och försvaga våra fackförbund. Tänk på att dina val kommer påverka många, även om det bara ser ut som ett litet pris på produkten.
Sedan finns även det mer makroekonomiska perspektivet på Amazon som inkluderar dess påverkan på marknaden. I Sverige är leds vi socialdemokratiskt men det är helt omöjligt att förneka att vi även har en marknadsekonomi och precis som vi lär oss i skolan är marknadsekonomi beroende av konkurrens. Amazon rubbar denna konkurrens. Om Amazon lyckas etablera sig i Sverige och växa så stort som det gjort i USA blir denna hemsida den dominerande handelsplatsen. Det leder till att mindre företag och leverantörer tvingas sälja sina varor på Amazon eftersom det är där efterfrågan finns samtidigt som konsumenterna tvingas handla från Amazon eftersom det är där produkterna finns. Amazon skapar då ett sorts monopol där de kontrollerar priser eftersom leverantörerna måste sälja sina produkter till Amazon för det priset de vill då de annars inte kan sälja varorna. All denna information om Amazons påverkan på marknaden förklaras i artikeln “Amazon hotar konkurrens” (2020) av Erik Söderlind på Dagens Industri. I det stora hela kan Amazon alltså rubba den marknadsekonomiska (egentligen blandekonomiska) modellen vi har i Sverige.
Om du har klarat dig så här långt i texten förtjänar du en applåd. En ännu större applåd förtjänar du om du avstår att handla från Amazon, i alla fall så gott som det går. Det är frestande, jag vet, men gör det för klimatet. Gör det för människorna. Gör det för ekonomin (både din egen och samhällets). Amazon är inte ett företag som förtjänar dina pengar.
Text: Alicia Svala
Bild: Simon Hamreby
Last modified: 17 november, 2020
No comments yet.