Vi hör och ser information om Coronaviruset ÖVERALLT nu förtiden. Går du in på Instagram ser du Bianca Ingrosso som undrar vilken organisation hon kan skänka pengar till, kollar du Snapchat, slår på TVn eller pratar med vem som – dyker samtalsämnet ständigt upp.
I skolan är det också många som undrar hur det kommer bli framöver och många rykten cirkulerar. Det dyker upp frågor som ”När kommer skolorna stängas?” och ”Kommer skolan att kompensera med undervisning på helger?” Så här svarar rektorn Annica Tengbom Ödén.
Är det någon på skolan som har blivit smittad?
– Information om enskilda personer är sekretessbelagt, men nej jag har ingen information om att någon är smittad.
Vad tycker du om att folkhälsomyndigheten har lämnat det upp till dig och kommunerna att besluta om skolorna ska vara öppna?
– Det kan inte jag bestämma om, utan i Stockholms stad är det gymnasiedirektören Peter lyth som beslutar om det. Det jag kan göra är att ge information om hur det ser ut på min skola, så att det kan bidra till ett beslutsunderlag.
Kommer vi kunna ha digital undervisning om vi stänger skolorna?
– Ja, det är det vi planerar för. Om det blir så att skolorna stänger kommer vi att använda alla digitala möjligheter som finns så att man kan ha undervisning.
Om skolan stänger kommer man att kompensera med att dra över på lov och helger då?
– Jag tror att man ska ta en sak i taget. De som har sagt det här, tror jag, vill att man ska ha en slags mental förberedelse. Vi har i alla fall inte planerat eller hört någon prata om något sådant! Vi ska göra vårt bästa för att undervisningen ska vara så normal som möjligt, men ingen kan ju förutspå vad som händer framöver, därför är frågan för tidigt väckt om att eleverna ska gå på loven och helger.
Vi har fått information om att på alla sätt prioritera dem som nu slutar gymnasiet, eftersom det är de som det är oroligt för. Men vi har ju inga som ska ta studenten i år hos oss och på så sätt är allting som händer just nu reparerbart.
Det var ju en lärarstrejk ett antal år sedan och då var skolorna var stängda i tre-fyra veckor, som jag minns det. Då fick man sätta betyg och göra så gott man kunde eftersom det var inget som man kunde hjälpa. Så allt beror på hur det här utvecklas vad man kommer att göra, och inget utesluts.
Hur ska man göra om man behöver vara hemma i till exempel karantän för att komma i kapp i skolarbetet?
– Då ska man följa undervisningen hemifrån, alltså jobba hemma. Så att det blir så lite skillnad som möjligt.
Vad kommer man att göra om det blir någon på skolan som blir smittad, kommer skolan stänga då?
– Nej. Eftersom det nu är sån uppmärksamhet på om man har symptom från luftvägarna och när man ska stanna hemma. Vi har till exempel sagt till vår personal att ser de personal eller elever som har sådana symptom så ska de skickas hem.
Vad skulle du säga till de elever som är oroliga för att bli sjuka?
– Tvätta händerna, håll avstånd och lev på som vanligt! Är man frisk ska man vara i skolan, är man sjuk eller har symptom ska man vara hemma. De som fattar beslut om hur vi ska göra är dessutom de bäst utbildade och de som har vetenskaplig grund, därför är det de som man ska lyssna på. Kom även ihåg att vara källkritisk och lita på vad myndigheterna säger! Då behöver man inte vara orolig! Jag är inte det minsta orolig!
Text: Julia Kleja
Last modified: 4 mars, 2021
No comments yet.